Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren: Demirel – İntihar mı feda mı?

28 Şubat'la ilgili El Cezire Türk'ten Semin Gümüşel Güner'e bir mülakat verdim. Dün geniş biçimde yayınlandı. Bugünkü yazımda oradan bir kısmını okuyucularımla paylaşmak istiyordum. Ama Lütfü Oflaz'ın, dünkü Star'da yer alan yazısını okuyunca onu paylaşmayı tercih ettim. Çünkü Oflaz'ın yazısı, 28 Şubat'la ilgili 20 yılın en bilinmeyen alanına ışık tutuyordu.



Dün El Cezire Türk'te, 28 Åžubat'la ilgili Cemil Çiçek'in de bir mülakatı yayınlandı. “Henüz bu 20 yılın perde arkası tam yazılamadı, konuÅŸulamadı” diyordu orada. “Özal’ın gözyaşı döktüğü dönemler vardı” diyordu mesela. Cemil Çiçek, son 40 yılın fikir-siyaset adamı olarak çok ÅŸeylere tanıktır, El Cezire Türk'teki mülakatı da okunmaya deÄŸer.
 
Oflaz'ın yazısı “Siyaseten intihar eden bir cumhurbaÅŸkanı”nı anlatıyor. 28 Åžubat döneminin CumhurbaÅŸkanı Süleyman Demirel'i. 28 Åžubat'taki çok tartışılan, çok eleÅŸtirilen rolü ile ve kendi dilinden.
 
“Ä°ntihar”ifadesini bizzat kendisi kullanmış Demirel'in.
 
- Dindarlara yapılan zulme karşı çıkmama.
 
- Kemalist generallerle iÅŸbirliÄŸi yapma.
 
- Erbakan'ın iktidardan uzaklaştırılmasına katkı sunma.
 
- Bütün bunları, muhafazakar kitleden oy almasına, iki kere askeri darbe ile devrilmesine rağmen yapma...
 
“Bunları sordum evinde”diyor Oflaz ve Demirel'in savunması sadedinde söylediklerini yansıtıyor. Yazının sonunda da “Bunları kendini savunmak, günah çıkartmak için mi söyledi?” sorusunu soruyor, yorumu okuyucuya, kararı tarihe bırakıyor.
 
Demirel'in sözleri kuşkusuz tartışılabilir. Ama ilginç olduğunda şüphe yok. İsterseniz bir bakalım:
 
“Rahmetli Adnan Menderes’ten beri bizim siyasi çizgimize oy vermiÅŸ dindarları niye karşıma alayım? Siyaseten niye intihar edeyim? Ben akılsız mıyım?”diye söze girmiÅŸ Demirel ve “Asker”i şöyle anlatmış:
 
“O dönemde generallerin gözü öylesine dönmüştü ki, Erbakan’ı korusam CumhurbaÅŸkanı olarak asıl darbeyi bana yapacaklardı. 12 Eylül’de olduÄŸu gibi ortada demokrasi de Meclis de kalmayacaktı.”
 
Peki “Generallere direnemez miydi?”
 
İşte Demirel savunması:
 
“Nasıl direneyim? Genelkurmay Hürriyet gazetesinin manÅŸetinde ‘Gerekirse silah kullanırız’ diyor. Bir kuvvet komutanı BaÅŸbakan’ın huzurunda “Bana rakı getirin ulan’ diye bağırıyor. Genelkurmay koridorlarında BaÅŸbakan’a omuz atılıyor. Bir general medyanın önünde BaÅŸbakan’a ‘Pezevenk’ diye hitap ediyor. Böylesine gözü dönmüşlüğe nasıl direnebilirdim? Muhalefet ve hatta Refahyol Hükümeti’nin bazı bakanları generallerle iÅŸbirliÄŸi yaparken, buna nasıl direnebilirdim?”
 
Devam etmiÅŸ:
 
“Kaldı ki ben iki kere askeri darbeyle baÅŸbakanlıktan uzaklaÅŸtırılmış biriyim. Bunları yaÅŸamış biri olarak ordudaki gözü dönmüşlüğün neyle sonuçlanacağını iyi bilirim. O nedenle bu gözü dönmüşlüğü idare etme yolunu seçtim.”
 
Sonra te'yide muhtaç bir iddiada bulunmuÅŸ Demirel. BaÅŸbakan Erbakan istifa edip BaÅŸbakanlığı Tansu Çiller'e devretmek için geldiÄŸinde bundan vazgeçmesini, Askerlerin görevi Çiller'e verdirtmeyeceÄŸini söylediÄŸi, ancak Erbakan'ın “Çiller'e söz verdim” diyerek bunu kabul etmediÄŸi gibi bir iddia. Åžu sözleri naklediyor Demirel'den Lütfü Oflaz:
 
“Erbakan, Refahyol Hükümeti’nin baÅŸbakanlığını Tansu’ya (Çiller) devretmek için bana gelip istifasını sunmak istediÄŸinde, kendisine bundan vazgeçmesini söyledim. Generallerin bu istifayı fırsat bileceÄŸini, bana baÅŸbakanlık görevini Tansu’ya verdirtmeyeceklerini, böylelikle de Refahyol Hükümeti’nin sona ereceÄŸini belirttim. Ama o ‘Benim Tansu Hanım’a sözüm var; baÅŸbakanlığı ona devredeceÄŸim’ diye ısrar etti.”
 
Ve Demirel'den son sözler:
 
“Erbakan’ı koruyamamanın bana getireceÄŸi siyasi faturanın bilincindeydim. Dindarların bunun bedelini bana ödeteceklerinin farkındaydım. Ancak demokrasinin yaÅŸaması için kendimi feda ettim.”
 
Oflaz Demirel'in “Demokrasinin yaÅŸaması kendimi feda ettim” sözüyle ortaya koyduÄŸu tavrını“siyaseten intihar” diye tanımlıyor. DoÄŸru bir tanımlama bu. Ama “Demokrasinin yaÅŸaması için” gerekçesi tartışmaya açık. Orada kuÅŸkusuz merhum Erbakan'ın söyleyeceÄŸi çok ÅŸey var. Onu da mahÅŸer ortamında göreceÄŸiz. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.